Bewegen als uitlaatklep

De meeste mensen met #overgewicht hebben een ongezonde relatie met #eten. Ze gebruiken #voeding niet waarvoor het bedoeld is; om het lichaam te voorzien van de juiste #voedingsstoffen om optimaal te kunnen presteren, te voeden. Nee. Voor hen is eten een gewoonte, gezelligheid en/of een #uitlaatklep. Op eten als uitlaatklep wil ik in deze blog wat dieper ingaan.


Toen ik te zwaar was, was eten ook voor mij een uitlaatklep, mijn enigste uitlaatklep. Het maakte niet zoveel hoe ik me voelde of wat er gebeurd was, alles was een reden om te eten. Als ik #moe was van een lange dag vond ik het heerlijk om even op de bank te ploffen met een bak #ijs en mezelf vol te stouwen. Als ik #verdrietig was at ik gedachteloos weg wat er voorhanden was. Was ik #boos of #gefrustreerd? Dan kon de hele wereld de pot op en trok ik een zak #chips of pak #koekjes los! Eigenlijk maakte het niet uit hoe ik mij voelde. Er was altijd wel een reden om te eten.


Nu ben ik tot de conclusie gekomen, door mijn eigen ervaring en mijn ervaring met alle mensen die ik heb mogen helpen met hun Lifestyle Change dat eten als uitlaatklep geen effectieve strategie is. Ăśberhaupt niet, en al helemaal niet als je graag wilt afvallen.

In de eerste plaats omdat je je #emoties eigenlijk als slap excuus gebruikt om te kunnen eten. Het is geen werkelijke uitlaatklep, je houdt jezelf voor de gek. Verder voldoet een goede uitlaatklep wat mij betreft aan twee regels. Je moet je emotie erin kwijt kunnen. Check. Maar je moet je er ook beter door gaan voelen en dat is waar eten je in de steek laat. Zodra je emotie wegebt begin je je namelijk rot te voelen omdat je weet dat je de controle hebt verloren en jezelf te kort gedaan hebt. Ten minste, dat is hoe ik het altijd heb ervaren. Jij ook?


#Bewegen als uitlaatklep blijkt in de praktijk veel effectiever en logischer. Als je je lichaam in #beweging brengt, krijg je meer grip op je emoties en veel belangrijker, je gaat je beter voelen! Om te beginnen voel je je naderhand trots omdat je iets constructiefs hebt gedaan. Een krachtige bonus. Los daarvan geeft beweging, zeker intensieve beweging, een haast euforisch gevoel als je het op de juiste manier toepast. Ben je boos? Span dan al je spieren aan, maak je groot en geef een brul. Voel je je #gespannen? Sla lekker een paar minuten tegen een bokszak aan. Verdrietig? Trek net zolang sprintjes tot je niet meer kan en het gevoel is uit je systeem. Moe? Wandel of jog een paar kilometer in je de frisse buitenlucht.


Beweging geeft je niet alleen meer grip op je emoties. Beweging creëert emoties, krachtige, positieve emoties, en… past beter bij je doel!


Je wilt fitter worden? Grip op je gewicht krijgen? Verander je uitlaatklep in iets dat bijdraagt in plaats van iets dat je tegenwerkt en je zal erachter komen hoe ontzettend veel verschil Ă©Ă©n enkele verandering al kan maken.

0 views

Neem Contact Op

"Je kan alles bereiken wat je wilt, alleen soms heb je een beetje hulp nodig!"

Pretoriusstraat 60

3851 ZM Ermelo

E-mail: olav@nooit-meer-dik.nl

Telefoon: 06-33130984 (alleen Whatsapp)

© 2019 Get Healthy