Do or do not, there is no try

Veel mensen weten niet, waarom zouden ze ook, dat ik al van kleins af aan een groot fan ben van Star Wars. Hoe oud ik precies was toen ik de eerste film zag weet ik niet meer, maar het heeft een diepe indruk achtergelaten en ik heb nog steeds de zolder vol liggen met een verzameling.

Waarom Star Wars zoveel indruk op mij maakte weet ik nog wel exact. Het is een verhaal over goed en kwaad waarin het goede uiteindelijk zegeviert maar nooit kan rusten omdat het kwaad altijd op de loer blijft liggen. Als klein jongetje was ik enorm onder de indruk van dat contrast en als volwassen man realiseer ik me hoe werkelijk die fantasiewereld eigenlijk is.


Ook bevat Star Wars heel veel levenslessen, waaronder deze quote van Yoda: "Do or do not, there is no try""Doe het of doe het niet, er bestaat geen proberen." Ondanks dat deze woorden gesproken zijn door de acteur achter een handpop zijn ze wat mij betreft ongelooflijk krachtig en, als je ze toepast, levensveranderend.


Veel te vaak nemen we onszelf voor om iets te proberen, waarmee we de deur wagenwijd openzetten voor afhaakgedrag. Met dat we ons voornemen iets te proberen maken we dat namelijk de norm en kunnen we onszelf, als het even tegenzit, wijsmaken dat we al heel goed bezig zijn geweest, alleen maar omdat we het geprobeerd hebben.


Het verschil tussen een poging en een beslissing is grandioos. Wanneer je eenmaal het besluit hebt genomen dat je iets gaat doen is er namelijk geen weg meer terug. Linksom of rechtsom, je zal een weg moeten vinden omdat afhaken simpelweg geen optie meer is.


Ik heb zelf meerdere malen in mijn leven de kracht van een beslissing ervaren. Ik heb ontdekt dat ik, iedere keer dat ik een besluit neem, me daar als een pitbull in vastbijt en niet meer loslaat. Hoe groot de tegenslagen ook zijn, uiteindelijk vind ik altijd een manier om met de uitdagingen om te gaan en bereik ik op een gegeven moment mijn doel. Soms iets later dan dat ik hoop en niet altijd op de manier waarop het mij past. Nee. Meestal kost het meer energie en doorzettingsvermogen dan comfortabel is en ik weet zeker dat ik zou afhaken als ik niet zo vastbesloten zou zijn.


In tegenstelling heb ik ook vaak genoeg ervaren hoe zwak je staat als je slechts een poging doet. Bijna wekelijks neem ik mezelf dingen voor waar ik nooit meer op terugkom, simpelweg omdat ik het mezelf te makkelijk maak om het niet te doen.


Ik wil je aanraden om alles wat je echt heel erg graag wilt veranderen of bereiken voortaan begint met de woorden 'Ik ga'. Neem het besluit! Pogingen doen we alleen maar omdat we te weinig geloof in onszelf hebben dat we het kunnen. Beslissingen nemen vergt moet, maar nadat we de beslissing hebben genomen staat het in steen gegrift en dat vergt een andere manier dan denken dan wanneer je de optie openhoudt om de handdoek in de ring te gooien.

0 views

Neem Contact Op

"Je kan alles bereiken wat je wilt, alleen soms heb je een beetje hulp nodig!"

Pretoriusstraat 60

3851 ZM Ermelo

E-mail: olav@nooit-meer-dik.nl

Telefoon: 06-33130984 (alleen Whatsapp)

© 2019 Get Healthy