Er zijn maar 2 redenen waarom mensen willen veranderen

Pijn of plezier, that's it! Het ervaren van #pijn of het vooruitzicht van #plezier zijn de enige 2 redenen dat mensen echt willen veranderen en bereidt zijn om in actie te komen. Tot die tijd zijn er alleen maar wensen. "Het lijkt me zo heerlijk als..."


Wensen zijn niet geboren uit pijn of het vooruitzicht van iets waaraan de gedachte alleen al je hart sneller laat kloppen, wensen worden meestal in je mind opgeslagen na een willekeurige impuls. Je hebt van een vriendin gehoord hoe geweldig ze het heeft gehad in Spanje, en plotseling ontstaat de wens om Spanje ook eens een bezoekje te brengen. Maar je bent druk en, nu je er over nadenkt, heb je eigenlijk het budget er niet voor. Dus de volgende keer dat je die vriendin ontmoet is er nog geen donder van terecht gekomen.

Maar stel nou dat plotseling je beste vriend komt te overlijden. Dat zet je aan het denken. Het idee dat het leven niet eeuwig is doet immens veel pijn en ineens worden wensen doelen en kom je in actie.


Met betrekking tot #leefstijlverandering gelden dezelfde wetten. Voor heel veel mensen is #afvallen niets meer dan een wens. Het lijkt ze heerlijk om een paar #kilo lichter te zijn en bij de kleinere maatjes hun inkopen te kunnen doen, maar ondertussen doen ze niet de dingen die ze moeten doen om dat te bereiken.


Waarom? Ze ervaren onvoldoende pijn van hun #overgewicht, of door hun #verslaving ervaren ze dat gezonder en gematigder #eten meer pijn doet. Te dik blijven is de makkelijkere weg.


Een andere mogelijkheid is dat ze zoveel plezier denken te ervaren aan hun #eetgedrag, dat dat plezier het wint van het plezier van verantwoordelijkheid nemen voor het leven en gezonder worden. Dit is eigenlijk altijd de verslaving die spreekt. In beide voorbeelden is er in ieder geval wel degelijk sprake van pijn rondom het hebben van overgewicht en plezierige gedachtes bij het grip op het gewicht krijgen, maar het verliest het van de sensaties die de huidige leefstijl/verslaving teweegbrengt.


Wanneer verandert dit? Dat kan tal van redenen hebben. In ieder geval noemen de meeste mensen het "het moment dat de knop omging". In feite ging er natuurlijk helemaal geen knop om, maar om een of andere reden werd veranderen ineens belangrijk genoeg en gingen ze eindelijk doen wat ze moesten doen. In mijn loopbaan ben ik regelmatig getuigen geweest van dit soort omslagmomenten.


Triggers om te veranderen waren het krijgen van #hartklachten en #diabetes type 2, ontslag, scheidingen en ervaringen met familie en vrienden die als gevolg van hun ongezonde leefstijl iets vervelends opliepen, of zelfs kwamen te overlijden. Maar ook minder significante dingen, zoals het kijken in de spiegel en ineens tot de conclusie komen dat het zo echt niet langer kan, het zien van een vakantiefoto of het dolgraag willen meedoen aan een sportief evenement waarvoor gewichtsverlies noodzakelijk was.


Linksom of rechtsom. De enige rode draad in al die omslagpunten was pijn of plezier. Nu is een interessante vraag; hoe kan je deze wetenschap inzetten om zelf, handmatig de knop om te zetten? Dat vertel ik in aflevering 6 van mijn podcast.

0 views

Neem Contact Op

"Je kan alles bereiken wat je wilt, alleen soms heb je een beetje hulp nodig!"

Pretoriusstraat 60

3851 ZM Ermelo

E-mail: olav@nooit-meer-dik.nl

Telefoon: 06-33130984 (alleen Whatsapp)

© 2019 Get Healthy