Je best doen is niet genoeg

Dat je best doen genoeg is, is wat mij betreft een van de grootste, meest misleidende leugens die er in de omloop is. Het is simpelweg niet waar en leidt onnodig tot teleurstelling en frustratie.


Nu weet ik dat ik een diepgewortelde overtuiging aanvecht, dus daarom het volgende verhaal: Aan de start van een marathonwedstrijd stonden twee marathonlopers. Op alle fronten waren ze exact gelijk: een soort identieke tweeling. Even mager, gespierd, snel, gemotiveerd en ze hadden exact hetzelfde uithoudingsvermogen. Het startschot klonk en beide marathonlopers stoven weg. Na 42 vermoeiende kilometers sprintte een van de twee marathonlopers over de finish en won de marathonwedstrijd. De andere marathonloper was in geen velden of wegen te bekennen. Wat was er gebeurd? Simpel: de andere marathonloper was de verkeerde kant op gelopen.Je best doen is niet genoeg... Je moet de juiste dingen doen! Ik ken tientallen mensen die hun best doen, maar niet bereiken wat ze graag willen bereiken. Het ligt niet aan hun inzet, want ze houden dapper 10, 20, 30 of 40 bordjes omhoog. Ze zijn efficiënt, maar niet effectief: ze zouden zich beter kunnen focussen op de 2 of 3 dingen die het meest waardevol zijn.


Hoe kan je dit inzicht gebruiken om kilo's kwijt te raken? Simpel: ontdek je voornaamste obstakel en zet je ervoor in om die te overwinnen! Kom je met het grootste gemak in beweging omdat je dat toevallig leuk vindt, maar vind je het verrekte moeilijk om 's avonds niet te snoepen? Roem jezelf dan niet omdat je in beweging komt, maar focus je op het 's avonds niet snoepen. Steek daar al je energie in en je kans van slagen neemt drastisch toe!


Even ter verduidelijking: ik doel nu alleen op het fysieke onderdeel van afvallen. Minder calorieën 'tanken' dan dat je 'verrijdt' zodat je je lichaam dwingt om de opgeslagen reservebrandstof, je lichaamsvet, te gaan gebruiken. Voor het psychologische onderdeel zou kunnen gelden: je bent goed in zelfreflectie en weet precies waarom je slecht voor jezelf zorgt. Je geeft jezelf een lintje vanwege deze zelfkennis. Maar ondertussen heb je een laag zelfbeeld en hou je je zelden aan beloftes die je aan jezelf maakt. Wees dan dankbaar voor je zelfkennis en vermogen tot zelfreflectie maar steek de meeste energie in het opbouwen van de integriteit naar jezelf toe. Daar valt de meeste winst te behalen.


Je best doen is niet genoeg... Je moet de juiste dingen doen! Dit statement is op alle levensvlakken een feit waar je niet omheen kan. Je kan je partner verwennen met cadeau's en hem of haar ondankbaar vinden als er geklaagd wordt over jullie relatie, maar als je partner het vooral fijn zou vinden als je je telefoon iedere avond even aan de kant legt en oprecht aanwezig bent en, zonder afleiding, naar hem of haar luistert, dan kun je nog zo hard je best doen door meer en meer cadeau's te kopen, maar je rent wel mooi de verkeerde kant op.


Je kan altijd op tijd op je werk zijn en iedere dag je mailbox legen, maar als je werkgever vooral waarde hecht aan initiatief en klantvriendelijkheid, dan ga je die promotie toch echt mislopen. Je best doen en niet krijgen wat je wilt kan een onrechtvaardigheidsgevoel oproepen: het is niet eerlijk! Maar dat is het wel. Het is een simpel gevolg van onvoldoende oplettendheid. Mijn tips? - Bepaal wat je graag wilt

- Zoek uit welke 2 tot 3 dingen het meest belangrijk zijn om dat te bereiken

- Kom je daar zelf niet helemaal uit? Vraag hulp aan een coach of ervaringsdeskundige (iemand die al bereikt heeft wat jij voor ogen hebt)

- Stort je met al je energie en focus op die 2 tot 3 dingen en je slagingskans is zojuist duizendmaal gestegen

Loop je vast? Dan kan coaching je verder helpen! Ga naar mijn shop voor meer informatie over coaching en voor mijn andere hulpmiddelen.

0 views

Neem Contact Op

"Je kan alles bereiken wat je wilt, alleen soms heb je een beetje hulp nodig!"

Pretoriusstraat 60

3851 ZM Ermelo

E-mail: olav@nooit-meer-dik.nl

Telefoon: 06-33130984 (alleen Whatsapp)

© 2019 Get Healthy