Je mag het best nog een keer proberen

Updated: Apr 6

“Als je iets heel graag wilt maar het lukt niet meteen dan mag je het best nog eens proberen”


Dat is wat Maarten van der Weijden zei tijdens een lezing waar ik bij mocht zijn en ik vond het een krachtige uitgangspraak. Maar ik denk wel dat er nog een toevoeging nodig is als we het betrekken op een afvalproces, en dat is waar ik het in deze blog over ga hebben.


De aanleiding voor deze blog is dus een quote van Maarten van der van der Weijden en even voor degene die Maarten van der Weijden niet kennen: Maarten van der Weijden staat vooral bekend om zijn prestatie op de Olympische Spelen van 2008 waar hij goud won op de 10 kilometer openwaterzwemmen. Daarnaast heeft hij ook de Elfstedentocht gezwommen. In 2018 deed hij een poging die mislukte, maar in 2019 is het hem gelukt. Naast zijn sportieve prestaties is Maarten van der Weijden ook bekend omdat hij rond de leeftijd van 19 acute leukemie heeft gekregen, dat mocht overleven en daarna al die sportieve prestaties geleverd heeft, mede omdat hij met die prestaties geld wilde inzamelen voor onderzoek naar kanker. Knap en inspirerend!

Als je iets heel graag wilt maar het lukt niet meteen dan mag je best nog eens keer proberen. Heel veel mensen zien een gefaalde poging als het bewijs dat ze iets niet kunnen. Maarten van der Weijden legde uit dat hij een gefaalde poging altijd heeft gezien als het bewijs dat hij een andere weg moest vinden en dat hij zijn werkwijze verder moest finetunen, maar nooit als een reden om het niet nog een keer te proberen. Een uitgangspunt die je leven kan veranderen maar die ik, op basis van mijn ervaring, wel graag wil aanvullen. Ik heb namelijk heel veel mensen mogen begeleiden die al een eerder een of meerdere pogingen hadden gedaan en voor wie het opnieuw proberen niet zozeer het probleem was. Het afmaken was een probleem. Om te voorkomen dat je eeuwig vast blijft zitten in een vicieuze cirkel van pogingen is het belangrijk dat je leert analyseren wat er misgegaan is zodat je dat de volgende keer kan voorkomen. Zo kom je steeds een stapje dichterbij je einddoel.

Heb je misschien de lat te hoog gelegd waardoor je teleurgesteld raakte en uiteindelijk afgehaakt bent? Of ben je gewoon te snel afgehaakt? Ging je te vrijblijvend om met voeding? Of had je moeten investeren in een coach? Was er een andere reden dat je poging geen oplossing werd? Krijg voor jezelf helder waar je aan moet werken om het de volgende keer beter te doen!

Durven om dingen opnieuw te proberen nadat het een of meerdere keren mislukt is vergt karakter, moed. Leren van de vorige keer vergt zelfreflectie en intelligentie.

Hulp nodig bij afvallen? Check al mijn hulpmiddelen in mijn shop! Ga naar https://www.nooit-meer-dik.nl/shop

0 views

Neem Contact Op

"Je kan alles bereiken wat je wilt, alleen soms heb je een beetje hulp nodig!"

Pretoriusstraat 60

3851 ZM Ermelo

E-mail: olav@nooit-meer-dik.nl

Telefoon: 06-33130984 (alleen Whatsapp)

© 2019 Get Healthy