Laat je gevoelens je gedrag niet teveel bepalen

We hebben allemaal emoties en die hoeven we niet te onderdrukken. Die mogen er zijn. Dat gezegd hebbende: het is onze verantwoordelijkheid om dat wat te voelen niet als excuus te gebruiken voor ons gedrag. Als we iedere keer met de wind meewaaien zodra we een emotie ervaren, dan is het einde zoek en belanden we ergens in 'the middle of nowhere', ver weg van het pad dat we zouden moeten bewandelen om te bereiken wat we voor ogen hebben. Is het onbegrijpelijk dat je emoties soms de overhand krijgen? Wat mij betreft niet. Mensen die mij kennen weten dat ik bij tijd en wijlen te maken heb met hele hoge 'highs' waarin ik niet te stoppen ben en de hele wereld aankan, die zomaar om kunnen slaan in hele diepe 'lows' waarin ik mezelf uit mijn bed moet slepen. Dat gezegd hebbende: mijn eigen Lifestyle Change is alweer bijna 10 jaar geleden en sindsdien heb ik heel veel bereikt! Hoe? Mijn 'geheim' is dat ik heb geleerd goede vragen aan mezelf te stellen, in gesprek te gaan met mezelf, waardoor ik zelfs in de meest verwoestende storm helder voor ogen kan houden wie ik ben, waar ik sta en waarvoor ik sta. Nog duidelijker zijn mijn doelen en levensvisie, en deze bieden mij de houvast die ik nodig heb om negatieve gevoelens het hoofd te bieden en gefocust te blijven.

In aflevering 32 van mijn podcast vertel ik meer over mijn doelen en levensvisie, dus als je daar meer over wilt weten kan je die beluisteren. Voor deze blog volstaat wat mij betreft dat ik een ideaalbeeld voor ogen heb waarbij bepaalde keuzes en gedrag hoort. Dit voorbeeld maakt misschien duidelijker wat ik bedoel: stel dat jij hebt besloten dat sportiviteit onderdeel is van je identiteit, dan is het onlogisch om een halfjaar op de bank te Netflixen, maar als je jezelf ziet als een bourgondiër is het misschien weer onlogisch om fanatiek te sporten en alleen maar op blaadjes sla te kauwen. Hoe je jezelf ziet, welke identiteit jij jezelf hebt aangemeten, wat jouw levensvisie is, kan je in tijden van emotionele turbulentie de weg wijzen en helpen om gedrag te kiezen die past bij je doelen en levensvisie, in plaats van bij hetgeen je op dat moment voelt.


Voordat ik dit uitgevogeld had waaide ik met de wind mee en maakte regelmatig keuzes die mij niet dichterbij mijn verlangens brachten, maar nu ik het vermogen heb ontwikkeld om te weten waar ik sta en waar ik heen wil kan ik, wat er ook gebeurd, meestal toch de discipline opbrengen om dat te doen waarvan ik weet dat ik het zou moeten doen waardoor ik vaak, na de zoveelste orkaan, met een glimlach terug kan kijken op weer een paar meter die ik dichterbij mijn doelen en levensvisie ben gekomen. Ik hoop dat dit een inzicht voor jou mag zijn die jou gaat helpen te bereiken wat je wilt bereiken: een gezonder en gelukkiger leven!

0 views

Neem Contact Op

"Je kan alles bereiken wat je wilt, alleen soms heb je een beetje hulp nodig!"

Pretoriusstraat 60

3851 ZM Ermelo

E-mail: olav@nooit-meer-dik.nl

Telefoon: 06-33130984 (alleen Whatsapp)

© 2019 Get Healthy