Teleurstellingen kosten energie

Luister je liever dan dat je leest? Ik heb over dit onderwerp ook een podcast aflevering opgenomen. Klik hier om naar aflevering 35 van de nooit meer dik podcast te luisteren. Teleurstellingen kosten energie. Zonder verwachtingen kun je niet teleurgesteld raken. Daarom is het managen van je verwachtingen een van de dingen die je aandacht zal moeten geven als je lekkerder in je vel wilt komen te zitten en je doelen wilt bereiken. Verwachtingen kan je van van alles en nog wat hebben. Bijvoorbeeld van het resultaat van je inzet, een bepaald proces, een project, mensen om je heen, het gedrag van die mensen, de manier waarop ze op jou of iets reageren en natuurlijk ook van het cijfer op de weegschaal na een weekje sporten en bewuster eten. Soms verwachten we iets bewust, maar veel vaker onbewust. Als iets niet opleeft aan je verwachting raak je teleurgesteld en, zoals al gezegd, teleurstelling kost heel veel energie.Hoe manage je je verwachtingen?


Om te beginnen is het belangrijk om het te herkennen en erkennen wanneer je teleurgesteld bent geraakt door een verwachting die we onbewust gemaakt hebben. Zeker als het een onbewuste verwachting is geweest waar een medemens een rol in had. Aangezien je zelf al niet helemaal bewust op de hoogte was lijkt het me namelijk sterk dat je je verwachting van tevoren duidelijk gecommuniceerd hebt. In alle gevallen van onbewuste verwachtingen kan kan je je gevoel van teleurstelling beter maar meteen aan de kant schuiven als irrelevant en ervan leren dat je de volgende keer duidelijk moet communiceren, aan de ander maar ook zeker aan jezelf, wat je nou eigenlijk precies verwacht.


Verder is het waardevol dat je zeker weet dat je verwachtingen reëel zijn. Irreële verwachtingen leiden onvermijdelijk tot teleurstellingen en frustraties en moet je dus om te beginnen al de kiem in smoren. Als laatste is het van levensbelang dat je stopt met verwachtingen stellen van dingen waar je geen 100% invloed op hebt, en daar vallen nogal wat dingen onder, waaronder zo ongeveer de complete opsomming eerder in deze blog. Stel alleen verwachtingen van je eigen inzet en gedrag. Dat is immers het enige waar je 100% invloed op hebt. Jij bepaald. Zo kan je bijvoorbeeld wel van jezelf verwachten dat je 2 keer per week naar de sportschool gaat en maximaal 1500 calorieën eet, maar niet welk resultaat dat je exact gaat opleveren. Je kan wel van jezelf verwachtingen hoe je je tegenover je partner gedraagt, maar niet hoe hij of zij daarop reageert. Zo zijn er nog tal van voorbeelden, maar het enige wat ik hoop duidelijk te maken is dat het geen enkele zin heeft om verwachtingen te stellen van dingen die jij niet volledig onder controle hebt. Je stelt je dan ongelooflijk afhankelijk en kwetsbaar op. Zonde van je energie! Stel reële verwachtingen aan jezelf, maak ze waar en je zult al snel lekkerder in je vel zitten, bereiken wat je wilt bereiken en bouwen aan je zelfbeeld! Hulp nodig om je nutteloze, energie slurpende verwachtingen te ontmaskeren en nieuwe verwachtingen te creëren waar je wel happy van wordt? Ik help je graag als coach, live of op afstand! Laat het me weten als ik iets kan betekenen.

0 views

Neem Contact Op

"Je kan alles bereiken wat je wilt, alleen soms heb je een beetje hulp nodig!"

Pretoriusstraat 60

3851 ZM Ermelo

E-mail: olav@nooit-meer-dik.nl

Telefoon: 06-33130984 (alleen Whatsapp)

© 2019 Get Healthy