Verlaag je lat

Updated: Sep 28, 2019

Als mensen een doel hebben gesteld en het bereiken hiervan nastreven blijkt teleurstelling de voornaamste reden dat ze gaandeweg het proces, of zelfs nadat ze het doel bereikt hebben, afhaken.


Teleurgesteld kan je alleen worden als je verwachtingen had.


Veel mensen stellen te hoge verwachtingen aan zichzelf of bepaalde resultaten. Het gevolg is dat ze teleurgesteld raken en de neiging om af te haken steeds hoger wordt. Dat komt omdat teleurstelling negatieve energie kost, energie die je beter had kunnen steken in het nastreven van je doel!


Een voorbeeld... Als je wilt afvallen en van dat proces verwacht dat je minimaal een x aantal kilo per week afvalt, dan is de kans dat je een keer of, afhankelijk van je verwachting, zelfs wekelijks teleurgesteld raakt heel groot. Dat motiveert natuurlijk niet!


Ik ben ervan overtuigd dat je je verwachtingen niet resultaatgericht, maar gedragsgericht moet stellen...


Wat ga jij eraan doen om het gewenste doel te behalen? Stel je voor dat je graag 30 kilo wilt afvallen. Als je de lat hoog legt en verwacht dat je dat wel redt binnen 6 maanden is de kans op teleurstelling heel groot. Je kan de lat ook verleggen, dus niet lager leggen maar verleggen, en met jezelf afspreken dat je 2-3 keer per week gaat sporten en maximaal een x aantal calorieën per dag (richtlijn: 1500 calorieën voor vrouwen en 1800-2000 calorieën voor mannen) gaat eten totdat je je doel bereikt hebt. De kans dat je dan op den duur je doel gaat behalen is heel groot en omdat je je niet blind staart op de deadline ervaar je meer ontspanning en hou je extra energie vrij voor het proces, dat op zichzelf al zwaar genoeg is.


En trouwens...


Zelfs als je dan teleurgesteld raakt is dat alleen in je eigen gedrag, en dat kan je op ieder moment aanpassen: daar heb je 100% invloed op!


Ik geloof zonder twijfel in doelen met een tijdsplanning. Zonder enige tijdsplanning wordt het heel lastig om objectief te beoordelen of je op de goede weg zit en je aanpak wel of niet voor je werkt. Dat gezegd hebbende: als het niet helemaal zo verloopt als dat je het liefste had gezien moet dat geen reden zijn voor teleurstelling, maar motivatie om te ontdekken wat je eraan kan gaan doen om je doel alsnog te gaan behalen.


Hulp nodig bij afvallen? Check al mijn hulpmiddelen in mijn shop! Ga naar https://www.nooit-meer-dik.nl/shop

0 views

Neem Contact Op

"Je kan alles bereiken wat je wilt, alleen soms heb je een beetje hulp nodig!"

Pretoriusstraat 60

3851 ZM Ermelo

E-mail: olav@nooit-meer-dik.nl

Telefoon: 06-33130984 (alleen Whatsapp)

© 2019 Get Healthy